Mini gastric bypass

Wat is een Mini Gastric Bypass?

Mini Gastric bypass – ofwel een anastomose gastric bypass (OAGB) genoemd.
Mini gastric bypass, of anastomose gastric bypass, is een chirurgische methode voor de behandeling van zwaarlijvigheid. Ze wordt uitgevoerd bij zwaarlijvige patiënten met een BMI van meer dan 40. 
Als je een BMI van 30 of hoger hebt en lijdt aan aan obesitas gerelateerde aandoeningen zoals hypertensie, ernstige slaapapneu of diabetes type 2, dan kan je ook in aanmerking komen voor deze procedure. Om te weten te komen wat de beste behandeling voor gewichtsverlies voor je is, moet je een ervaren bariatrisch chirurg raadplegen.

Het verwachte gewichtsverlies na bariatrische chirurgie OAGB is vergelijkbaar met de resultaten van Roux-en-Y gastric bypass. Het kan oplopen tot 30-40% van het lichaamsgewicht. Deze operatie heeft een positief effect op patiënten die lijden aan aan obesitas gerelateerde ziekten, met name diabetes type 2. Mini gastric bypass onderscheidt zich door het feit dat het de vetopname in het maagdarmkanaal aanzienlijk vermindert, dus na de procedure moet je altijd een vetarm dieet volgen.

Dit is een operatie die enkele elementen van de gastric sleeve- en de Roux-en-Y gastric bypass-procedure combineert. Tijdens de operatie wordt het bovenste deel van de maag gevormd tot een mouwvormige buis en vervolgens verbonden met de lus van de dunne darm. Mini gastric bypass zorgt voor snel en permanent gewichtsverlies door te voorkomen dat je te veel eet en door de opname van calorieën uit voedsel, vooral van vette maaltijden, te verminderen.

Mini gastric bypass procedure wordt uitgevoerd met behulp van de minimaal invasieve laparoscopische methode (kijkoperatie). Hierdoor vermijd je een groot litteken op de buik. Laparoscopische operaties onderscheiden zich door een snel herstel en een kleine kans op ongewenste voorvallen. Tijdens de mini gastric bypass procedure blijf je onder algemene verdoving, zodat je geen pijn voelt en je zich na het ontwaken niets herinnert van het verloop van de operatie.

Gewichtsverlies

Procedure

Mini gastric bypass is een operatie die enkele elementen van de gastric sleeve- en de Roux-en-Y gastric bypass-procedure combineert. Tijdens de operatie wordt het bovenste deel van de maag gevormd tot een mouwvormige buis en vervolgens verbonden met de lus van de dunne darm. Mini gastric bypass zorgt voor een snel en permanent gewichtsverlies door te voorkomen dat je te veel eet en door de opname van calorieën uit voedsel, vooral van vette maaltijden, te verminderen.

Mini gastric bypass procedure wordt uitgevoerd met behulp van de minimaal invasieve laparoscopische methode (kijkoperatie). Hierdoor vermijd je een groot litteken op de buik. Laparoscopische operaties onderscheiden zich door een snel herstel en een kleine kans op ongewenste voorvallen. Tijdens de mini-gastric bypass procedure blijf je onder algemene verdoving, zodat je geen pijn voelt en je na het ontwaken niets herinnert van het verloop van de operatie.

Voorbereiding

Voorbereiding op de Mini Gastric Bypass Chirurgie in het buitenland.

Patiënten die zich voorbereiden op een bariatrische operatie in het buitenland moeten de laatste weken een vloeibaar dieet volgen dat de maag en de lever ontlast. Dit resulteert in een effectiever gewichtsverlies na de procedure, minder kans op complicaties tijdens de procedure. Multivitaminepreparaten en andere supplementen zijn belangrijk, die worden voorgeschreven afhankelijk van de resultaten van de tests en de aanbevelingen van de arts na het kwalificatiebezoek. De patiënt moet ’s morgens voor het avondeten in het ziekenhuis verschijnen met een complete set onderzoeken, pyjama’s, variabel schoeisel.

Uitgebreide tests en raadplegingen zijn nodig om zich te kwalificeren en voor te bereiden op bariatrische chirurgie voor de veiligheid van de patiënt. Alle consulten en tests kunnen in de klinieken worden gedaan.

♦ Chirurgisch consult in een Bariatrische kliniek.

♦ Internist-cardiologische raadpleging met ECG en echocardiografie van het hart.

♦ Oefentest op een loopband

♦ Spirometrie

♦ Röntgenfoto van de borstkas in 2 projecties

♦ Abdominale echografie

♦ Gastroscopie met HP-test

♦ Laboratoriumonderzoek: morfologie, lipogram, ijzer, creatinine, ureum, elektrolyten, INR / apTT, glucose, HbA1, TSH, FT3, Ft4, AST, ALT, Lipase, HCV, Hbs-antilichaam, HbsAg, cortisol, vitamine B12, calcium

Dieet

Vóór de operatie is het zeer belangrijk gedurende een week een speciaal pre-operatief dieet te volgen. Dit dieet is bedoeld om het volume van de lever en de maag te helpen verminderen om de operatie en het herstel te vergemakkelijken. Het dieet mag alleen vóór de operatie worden gebruikt en mag later niet worden voortgezet.

Waarom moet u een dieet volgen?

Het dieet bevat weinig koolhydraten en vetten. Daarom zal het de glycogeenvoorraden verminderen (glycogeen is een soort suiker die in de lever en de spieren wordt opgeslagen voor energie). Laat je niet verleiden tot het eten van een speciale of grote maaltijd voor de operatie, want dat vermindert het effect van het dieet volledig.

Voedingsrichtlijnen voor de operatie in het buitenland:

De laatste week voor de operatie moet het dieet voornamelijk uit vloeistoffen bestaan (soepen, gelei, pudding, sappen en ten minste een liter water per dag). Vermijd vet, zwaar voedsel, zoetigheden of koolzuurhoudende dranken die in de maag blijven. Groenten en fruit zijn aanvaardbaar als tussendoortjes.

Wij raden patiënten aan om ten minste 7 dagen voor de operatie geen cafeïnehoudende dranken, zoals koffie en energiedranken, meer te consumeren.

De voeding 7 dagen voor de operatie mag alleen uit vloeistoffen bestaan.

Op de dag van de operatie mag je niet eten of drinken – alleen stilstaand water is toegestaan.

Voorzorgsmaatregelen

Het verwijderen van een deel van de maag en het uitvoeren van een mini-gastric bypass vereist een verandering van eetgewoonten omdat de goede werking van het spijsverteringskanaal wordt verstoord. Het dieet na de OAGB-procedure vereist de invoering van vloeibare of halfvloeibare voeding, in maaltijden met kleine volumes, verdeeld in 5-6 per dag gedurende 6 weken na de procedure. Dit kunnen vruchten- en groentepuree, pudding, gelei, yoghurt zonder vruchtendeeltjes, roomsoepen zijn. Na enige tijd is het noodzakelijk het voedsel te verrijken met eiwitten en andere noodzakelijke ingrediënten. Het menu gedurende enkele weken na de OAGB-procedure moet licht verteerbare producten bevatten. Voedsel dat lang in de maag blijft en moeilijk verteerbaar is, moet u elimineren.

Hersteltijd en basisregels

Laparoscopie stelt de patiënt in staat veel sneller terug te keren naar een normale levensstijl. Gewoonlijk kan de patiënt een week na de operatie zonder pijn weer aan het werk, behalve bij zwaar lichamelijk werk.

De belangrijkste verandering in het leven na de operatie is het dieet en de hoeveelheid voedsel die de patiënt tot zich neemt. Het zal ook postoperatieve complicaties helpen voorkomen.

Een zeer streng dieet na de operatie lijkt misschien overdreven. Maar vergeet niet dat het niet volgen van dit dieet complicaties kan veroorzaken zoals diarree, uitdroging, constipatie, darmobstructie of zeer ernstige maagzuurlekkage.

Hier zijn enkele basisregels:

♦ Consumeer voedsel op een gematigde temperatuur.

♦ Kauw elke hap goed.

♦ Neem kleine porties (150 g), maaltijden om de 2-4 uur.

♦ Vloeistoffen 15 x per dag 100-150 ml elk.

♦ Drink 15 min. voor de maaltijd en 30 min. na de maaltijd.

♦ Gebruik supplementen – vitaminen, mineralen.

♦ Neem je medicijnen en vitaminen zoals aanbevolen.

♦ Het gebruik van profylaxe vermindert het risico op embolische complicaties.

♦ Vermijd te zoete, pikante, zure, vette, warme of koude voedingsmiddelen.

♦ Stop met eten zodra je je vol voelt, zelfs als dat betekent dat je het eten op je bord moet laten liggen.

♦ Vermijd gerechten op basis van asperges, spinazie, bloemkool en broccoli, sperziebonen, prei en kool.

♦ Vermijd het eten van kleine producten, ze kunnen in hun geheel worden doorgeslikt en er bestaat een risico dat ze in de maag blijven steken: champignons, tuinbonen, kersen, noten, pasta.

♦ Streep calorierijke producten weg en vervang ze door diverse caloriearme producten om je lichaam te voorzien van talrijke vitaminen en mineralen.

Neuscorrectie