Gastric Sleeve

Wat is een Gastric Sleeve

Een Gastric sleeve is een gewichtsverliesoperatie waarbij de capaciteit van je maag wordt verkleind. Bij de ingreep wordt een aanzienlijk deel van de bestaande maag (ongeveer 75-80%) verwijderd om de vulcapaciteit te verminderen. De veranderde maag is aanzienlijk kleiner en banaanvormig, vandaar de naam “sleeve”.

Dit vermindert uiteindelijk het hongergevoel en de voedselopname, omdat de maag zich sneller vult dankzij het kleinere volume. Het grote voordeel van de Gastric sleeve in vergelijking met andere bariatrische chirurgie – is dat het geen invloed heeft op de spijsverteringsfuncties van de maag, maar het volume beperkt en de hoeveelheid voedsel die kan worden geconsumeerd.

Door sneller en met kleine hoeveelheden voedsel te vullen, produceert je maag minder ghreline (het hormoon dat verantwoordelijk is voor hongergevoelens). Het ondergaan van een Gastric sleeve in het buitenland voor gewichtsverlies is erg populair dankzij de doeltreffendheid ervan bij het elimineren van obesitas en het verbeteren van de bijbehorende gezondheidsproblemen.

De klinieken waar wij contact mee hebben bieden gespecialiseerde bariatrische operaties met behulp van de nieuwste 3D laparoscopische technologie. 3D-beeldvorming maakt veiligere operaties mogelijk en verbetert de efficiëntie van de procedure en de revalidatietijd van de patiënten.

Gewichtsverlies

Gastric sleeve operatie patiënten krijgen algemene anesthesie toegediend voor de operatie. Tijdens de ingreep verwijdert de chirurg een groot deel van je maag, met inbegrip van het bovenste deel dat verantwoordelijk is voor de afgifte van ghreline, en laat een smalle huls met een kleinere voedselcapaciteit achter. De hele procedure duurt ongeveer een uur, waarna de patiënte naar de ziekenhuisafdeling wordt gebracht om uit te rusten.

Je kunt in aanmerking komen voor een Gastric Sleeve operatie als je gezondheidsproblemen ondervindt die verband houden met obesitas, diabetes type 2, galstenen, of een BMI van meer dan 35 hebt. In sommige gevallen kan de Gastric Sleeve worden aanbevolen bij een lagere BMI dan 35. Een arts kan je echter alleen een Gastric Sleeve-operatie aanbevelen na een reeks diagnostische tests en consultaties. De klinieken waar wij contact mee hebben biedden bariatrische chirurgie testen en consulten voor gewichtsverlies patiënten, waarvan sommige omvatten;

♦ Chirurgisch consult in een Bariatrische kliniek.
♦ Oefentest op een loopband, ECG, Echocardiografie
♦ Röntgenfoto van de borstkas
♦ Abdominale echografie
♦ Laboratoriumonderzoeken zoals morfologie, HCV, elektrolyten Hbs anti-lichaampjes, ureum, HbsAg, cortisol, vitamine B12, calcium, en andere
♦ Video-gastroscopie met Helicobacter-test onder narcose

Mocht je in aanmerking komen voor een operatie, dan krijg je richtlijnen mee die je in de weken voor de operatie moet volgen. Deze richtlijnen omvatten het vermijden van cafeïnehoudende dranken, het eten van minder vet en koolhydraten, en het aanhouden van een vloeibaar dieet. Bovendien krijg je in de week voor de operatie een speciaal pre-operatief dieet. Het pre-operatieve dieet helpt jou maag- en levervolume te verminderen ter voorbereiding op de operatie en moet na de operatie worden stopgezet.

Vóór de operatie is het van groot belang gedurende een week een speciaal pre-operatief dieet te volgen. Dit dieet is bedoeld om het volume van de lever en de maag te helpen verminderen om de operatie en het herstel te vergemakkelijken. Het dieet mag alleen vóór de operatie worden gebruikt en mag later niet worden voortgezet.

Waarom moet je een dieet volgen?
Het dieet bevat weinig koolhydraten en vetten. Daarom zal het de glycogeenvoorraden verminderen (glycogeen is een soort suiker die in de lever en de spieren wordt opgeslagen voor energie). Laat je niet verleiden tot het eten van een speciale of grote maaltijd voor de operatie, want dit vermindert het effect van het dieet volledig.

Richtlijnen voor de voeding vóór de operatie:
De laatste week voor de operatie moet het dieet voornamelijk uit vloeistoffen bestaan (soepen, gelei, pudding, sappen en ten minste een liter water per dag). Vermijd vet, zwaar voedsel, zoetigheden of koolzuurhoudende dranken die in de maag blijven. Groenten en fruit zijn aanvaardbaar als tussendoortjes.
Wij raden patiënten aan om ten minste 7 dagen voor de operatie geen cafeïnehoudende dranken, zoals koffie en energiedranken, meer te consumeren.
De voeding 7 dagen voor de operatie mag alleen uit vloeistoffen bestaan.
Op de dag van de operatie mag je niet eten of drinken – alleen plat water is toegestaan.

Na de operatie en revalidatie
Afhankelijk van de chirurgische techniek, kan de tijdlijn voor het herstel van een sleeve gastrectomie tussen één tot zes weken zijn. Laparoscopische chirurgie heeft de kortste hersteltijd, waardoor patiënten binnen een week weer verder kunnen met hun levensstijl. Na een gastric sleeve operatie blijven patiënten 3 dagen in het ziekenhuis voor controle, revalidatie en onderwijs.

Na je gastric sleeve operatie, is het belangrijk om gedurende de eerste paar weken een vloeibaar dieet te volgen en zware fysieke activiteit te vermijden. Je moet ook wegblijven van zware maaltijden en voedsel bereid met broccoli, spinazie, of asperges. De belangrijkste verandering waar je zich op moet voorbereiden tijdens jou herstel is minder eten en maar wel vaker eten. Door de nieuwe omvang van je maag is de voedingscapaciteit niet meer zo groot als voorheen.

Daarom moet je met tussenpozen (2-4 uur) licht voedsel in kleine hoeveelheden nuttigen. Het dieet na de operatie moet caloriearme voeding, vitaminen en mineralen bevatten.

Je moet stoppen met eten zodra je je vol voelt en hete of gekruide gerechten vermijden. Je dient het voedsel goed kauwen zonder te haasten. Water en vruchtensap zijn gezonde vloeistoffen, en je moet er een kwartier voor en na het eten een paar glazen drinken.