Gastric Bypass

Wat is een gastric bypass?

Gastric bypass is een bariatrische chirurgie en maagveranderende procedure die u helpt effectief gewicht te verliezen. Deze ingreep is bedoeld om u te helpen minder voedsel te consumeren door de maag in een klein zakje te verdelen en de dunne darm te herschikken. Dit zakje is rechtstreeks verbonden met uw dunne darm, waardoor de absorptie en de spijsvertering worden versneld. De gastric bypass werkt door het verdelen van de maag in twee ongelijke delen; het zakje en een groter deel van de maag dat zich richt op het afscheiden van sappen die de spijsvertering ondersteunen. De ingreep, ook bekend als Roux-en-Y gastric bypass, is zeer doeltreffend en kan binnen 6 tot 18 maanden na de operatie tot 85% vermindering van het overgewicht veroorzaken.

Gewichtsverlies

Procedure

Bariatrische chirurgie verandert de manier waarop de verschillende delen van uw maag met elkaar interageren. Na de operatie vermindert deze verandering de voedselconsumptie omdat het zakje zich snel vult en de tijdspanne tussen absorptie en vertering verkort.

 

Bij bariatrische chirurgie wordt meestal een open snee in de maag gemaakt. Hierdoor loopt de patiënt echter een hoger risico op infectie en wordt de herstelperiode verlengd.

 

Daarom biedt een van onze klinieken driedimensionale laparoscopische operaties aan waarbij 3-5 kleine incisies op het oppervlak van uw maag worden gemaakt, waardoor de noodzaak van langdurige ziekenhuisopname en herstelperiode wordt verminderd. In het ziekenhuis, als een van de weinige Bariatrische chirurgie Centra in Europa en wereldwijd, wordt laparoscopische chirurgie uitgevoerd met de nieuwste 3D-visualisatie Olympus technologie. 3D-beeldvorming biedt verbeterde snelheid, nauwkeurigheid en precisie van de laparoscopische operatie met een nieuw perspectief op chirurgische beeldvorming. In vergelijking met traditionele laparoscopie, helpt de nieuwste techniek het natuurlijke 3D-zicht en de diepteperceptie van de chirurg tijdens chirurgische procedures te herstellen.

Voorbereiding 

In de weken voorafgaand aan de bariatrische operatie moeten patiënten een strikt en gezond vloeibaar dieet volgen om de maag en lever te ontlasten. Een vloeibaar dieet helpt ook om chirurgische complicaties te voorkomen en het succes van de ingreep te verzekeren. Je dieet moet rijk zijn aan eiwitten en kan worden ondersteund door multivitaminen en andere supplementen die door uw arts worden aanbevolen.

Het is belangrijk dat verschillende tests en onderzoeken worden uitgevoerd om jouw veiligheid tijdens de procedure te waarborgen. Enkele van de noodzakelijke tests zijn;

♦ Chirurgisch consult in een bariatrische kliniek.

♦ Oefentest op een loopband, ECG, echocardiografie

♦ Röntgenfoto van de borstkas

♦ Abdominale echografie

♦ Laboratoriumonderzoek zoals morfologie, HCV, elektrolyten Hbs-antilichaam, ureum, HbsAg, cortisol, vitamine B12, calcium, e.a.

♦  Video-gastroscopie met Helicobacter-test onder narcose

Dieet

Wij bieden alle vereiste diagnostische tests en overleg met gespecialiseerde artsen als onderdeel van ons medisch pakket aan patiënten, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over extra kosten die resulteren in hoge gastric bypass kosten in het buitenland. Naast de bovengenoemde tests moet u een speciaal pre-operatief dieet volgen in de week voorafgaand aan de operatie.

Dit pre-operatieve dieet helpt je maag- en levervolume te verminderen voor een meer comfortabele operatie en herstel (postoperatieve revalidatie). Het dieet is strikt voor de week vóór de operatie en moet onmiddellijk na de operatie worden gestopt.

Waarom is een dieet noodzakelijk?

Het dieet voor de operatie is essentieel omdat het weinig vet en koolhydraten bevat, waardoor jouw glycogeenniveau daalt. Glycogeen is een energiegevende suikervariant die in de lever wordt opgeslagen. Voor de beste resultaten vermijd je zware maaltijden in de week voorafgaand aan jou operatie om te voorkomen dat het operatieve dieet minder effectief wordt.

Naast speciale diëten helpen de volgende richtlijnen je voor te bereiden op bariatrische chirurgie:

♦ Ten minste een week voor uw operatiedatum mag u geen cafeïnehoudende dranken (koffie en energiedranken) innemen.

♦ Op de dag van de operatie mag je niet eten; je mag alleen water drinken.

♦ In de week voor de operatie mag je alleen vloeibaar voedsel eten, zoals soepen en pudding. Dit kan ook groenten en fruit omvatten, maar je moet het eten van voedingsmiddelen rijk aan vetten en koolhydraten vermijden.

Na de operatie

Na de operatie zal je eetgewoonten veranderen naarmate je maag geneest van de behandeling. Terwijl je spijsverteringskanaal zich aanpast aan de nieuwe situatie, moet je nieuwe eetgewoonten aanleren, zoals een halfvloeibare voeding in ongeveer 5-6 porties per dag gedurende zes weken na de operatie. Het is essentieel dat de maaltijden kleine hoeveelheden bevatten en bestaan uit yoghurts, pudding, gelei, roomsoepen en multivitamines zoals groenten. Probeer suiker te vermijden.

Je kan andere supplementen zoals eiwitten geleidelijk introduceren naarmate je je beter begint te voelen. Je dieet na de operatie moet licht verteerbaar voedsel bevatten. Zware maaltijden die lang in de maag blijven moeten vermeden worden gedurende enkele weken na het ondergaan van de behandeling.

Hoewel bariatrische chirurgie belastend kan zijn voor de maag, helpt de vooruitgang in de medische technologie, zoals laparoscopie, om je sneller te laten herstellen. Patiënten die een laparoscopische ingreep ondergaan, kunnen een paar uur na de ingreep zonder hulp drinken en bewegen. Met laparoscopie kunnen patiënten binnen een week na de operatie weer aan het werk. Intensief lichamelijk werk is echter niet aan te raden. Je verblijft 3 dagen in het ziekenhuis voor controle, revalidatie en voorlichting.

Herstel

De revalidatieperiode na een deze behandeling (RYGB-operatie) vereist het volgen van een strikt dieet en het beperken van de hoeveelheid voedsel die je tot je neemt. Door deze twee stappen te nemen, voorkom je dat je complicaties krijgt na de operatie. Hoewel het misschien veeleisend lijkt, kan het negeren van dieetaanbevelingen constipatie, uitdroging, diarree, of in extreme zeer zeldzame gevallen, maagzuurlekkage veroorzaken.

Enkele andere tips die jou kunnen helpen sneller te herstellen na een bariatrische operatie zijn:

♦ Neem je medicijnen zoals aanbevolen door de arts.

♦ Kleine hoeveelheden voedsel consumeren.

♦ Stop met eten wanneer je je vol voelt, zelfs als er nog steeds eten op je bord ligt.

♦ Vermijd gekruid voedsel of gerechten met spinazie, broccoli, kool en asperges.

♦ Maak een dieetplan dat bestaat uit voedingsmiddelen met weinig calorieën.

♦ Haast je niet met eten, maar eet langzaam.

♦ Je kunt je medicatie aanvullen met multivitaminen en profylaxe om embolische complicaties te voorkomen.

♦ Drink 15 minuten voor en na de voeding water of vruchtensap.

♦ Eet kleine porties voedsel om de twee tot vier uur.